Από την (συμ)παραγωγή του φιλμ στην (συμ)παραγωγή πολιτισμικής γειτονίας

Από την (συμ)παραγωγή του φιλμ στην (συμ)παραγωγή πολιτισμικής γειτονίας

Το Εργαστήριο Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής, η Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία και το ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνίας του ΑΠΘ σας προσκαλούν στη διάλεξη της Δρ. Ελένης Σιδέρη του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: Από την (συμ)παραγωγή του φιλμ στην (συμ)παραγωγή πολιτισμικής γειτονίας.

Η μελέτη του φιλμ ως κειμένου υπήρξε βασική μέθοδος ανάλυσης των κινηματογραφικών σπουδών από τη σύστασή τους ως επιστημονικού πεδίου. Σήμερα περισσότερο από ποτέ (μείωση κρατικών επιδοτήσεων, νεοφιλελεύθερες συνθήκες παραγωγής, μηχανισμοί χρηματοδοτήσεων), το περικείμενο που διαμορφώνει την παραγωγή του φιλμ καθίσταται εξίσου σημαντικό για την κατανόηση του κινηματογραφικού προϊόντος ως πολυσύνδετου και πολυεπίπεδου πολιτισμικού γεγονότος. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην εξέταση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών σε τρεις κινηματογραφίες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης (Βοσνία
– Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Ελλάδα) και στους τρόπους που (μετα) σχηματίζουν την έννοια της γεωργραφικής και πολιτισμικής γειτονιάς.

Η διάλεξη εντάσσεται στον 2ο κύκλο ανοιχτών διαλέξεων που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Σημειωτικής και ο οποίος εφέτος είναι αφιερωμένος στην “Ανθρωποσημείωση”.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εργαστηρίου Σημειωτικής στο ισόγειο της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18.00.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου
Ε. Κουρδής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ελένη Σιδέρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. Έκανε τις διδακτορικές της σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία το 2006 στο School of Oriental and African Studies με ειδίκευση τις διασπορές στον Καύκασο. Δίδαξε κοινωνική ανθρωπολογία σε διάφορα τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σήμερα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ολοκληρώνει το Μεταδιδακτορικό της με θέμα τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές στην Νοτιανατολική Ευρώπη και την έννοια της ευρωπαϊκότητας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά και βιβλία και έχει συνεπιμεληθεί το βιβλίο Religions and Migrations in the Black Sea Region Palgrave, Macmillan, 2017.